مشاوره روانشانسي ذهن نو
مركز مشاوره ذهن نو برترين مركز مشاوره روانشناسي در زمينه هاي مختلف روانشناسي از جمله مشاوره خانواده، ازدواج، كودك، طلاق، خيانت، نوجوان، بلوغ، جنسي و سكس تراپي ، ترك اعتياد، اختلات رواني و شخصيت و ... مي باشد.

برخلاف انتظار بزرگترها كودكان نيز گاها دچار استرس مي‌شوند و نشانه‌هايي از اضطراب و نگراني را به دلايل مختلفي تجربه مي‌كنند. استرس در كودكان مي‌تواند با توجه به سن آن‌ها، منشأ طيف وسيعي از علائم هيجاني، رفتاري يا حتي جسماني باشد. به همين خاطر اهميت بسياري دارد كه والدين نشانه‌هاي استرس در فرزند خود را بشناسند و بدانند كه چطور به اين احساس در كودك خود پاسخ دهند. در واقع استرس در كودكان مي‌تواند عملكرد آن‌ها در زمينه‌هاي مختلفي با مشكل مواجه سازد به همين خاطر والدين به عنوان مراقبان اصلي كودك لازم است تا با اتخاذ راهكارهاي لازم از بروز مشكلات بيشتر پيشگيري نمايند. با توجه به اهميت اين موضوع در ادامه به طور جامع درباره استرس در كودكان صحبت خواهيم كرد. براي

 

استرس چيست؟

طي استرس يا فشار رواني كودك تحت تأثير يك موضوع ناخوشايند احساس ناراحتي و تنيدگي را تجربه مي‌كند. استرس در كودك بر اثر يك موضوع پيچيده و مشكل‌‌آفرين بيروني ايجاد مي‌شود. در حالي كه نشانه‌هاي اضطراب با پايان مشكل نيز به‌ تدريج كاهش پيدا مي‌كند. به همين دليل زماني كه نشانه هاي استرس در كودك‌تان ديديد توصيه ميكنيم هر چه زودتر براي مشاوره اقدام كنيد. مركز مشاوره نيني مايند به شما هم در كاهش تنش‌هاي محيطي و هم اختلالات مرتبط با كودك‌تان خدمات درماني ارائه مي‌دهد.

نشانه هاي استرس در كودكان

ضعف توانايي‌هاي منطقي يا كلامي در كودكان ممكن است باعث شود كه آن‌ها توانايي تشخيص درست يا صحبت كردن راجع به دلايل اضطرابشان را نداشته باشند. اين موضوع گاهي باعث مي‌شود كه استرس كودكان به‌صورت مشكلات مختلف رفتاري يا جسمي در كودك ديده شود. به همين خاطر توجه والدين به اين نشانه‌ها اهميت بالايي دارد. درصورتي‌ كه با هريك از نشانه‌هاي اضطراب در كودك خود مواجه شديد بهتر است با او راجع به دليل ناراحتيش صحبت كنيد. اگر احساس مي‌كنيد شدت اين علائم بيش از حالت عادي است و يا استرس براي مدت طولاني در كودك شما باقي‌ مانده، بهتر است در اين زمينه از روانشناسان كودك كمك بگيريد.

نشانه‌هاي رفتاري استرس در كودك

  • شروع رفتارهايي كه بيانگر اضطراب هستند. مثل جويدن‌ناخن يا تكان‌دادن دست و پا
  • تغييرات بي‌دليل در خلق كودك مثل پرخاشگري يا احساس غمگيني و سكوت
  • كناره گيري از خانواده و دوستان
  • احساس ترس از مسائل مختلف مثل تاريكي يا حيوانات و …
  • بروز مشكلات تحصيلي

نشانه‌هاي فيزيكي استرس در كودك

  • شب‌ادراري
  • مشكلات جسماني مثل دل‌درد و سردرد
  • دشواري در به خواب رفتن يا بيدار شدن در نيمه‌شب
  • علائم جسماني مختلف يا تشديد بيماري‌ها

با مشاهده هريك از اين نشانه‌ها در كودك خود بهتر است براي رفع استرس و درمان كودك اقدام كنيد. استرس مي‌تواند به‌صورت مزمن در فرزند شما باقي‌ مانده و آسيب‌هاي جسمي و روحي بسياري را به همراه داشته باشد.

دلايل استرس در كودكان

ما معمولاً كودكان را مظهر نشاط و خالي از درگيري‌هاي ذهني مي‌دانيم و شايد براي بسياري از ما وجود نشانه‌هاي اضطرابي در كودك بسيار تعجب‌آور باشد. با اين‌حال دلايل بسياري براي استرس در كودكان وجود دارد. ازجمله دلايل استرس در كودك مي‌توان به موارد زير اشاره كرد.

مشكلات مربوط به مدرسه

يكي از شايع‌ترين منابع بروز استرس در كودكان، مدرسه و تكاليف مربوط به آن است. انجام تكاليف به‌صورت كامل و بي‌عيب و نقص يا ايام امتحانات از جمله مهم‌ترين دلايلي هستند كه باعث استرس تحصيلي در كودكان مي‌شوند. اين مشكل معمولاً كودكاني كه رفتارهاي كمالگرايانه دارند و يا از اشتباه كردن و سرزنش مي‌ترسند را بيشتر تحت تأثير قرار مي‌دهد. استرس معمولاً باعث مي‌شود كه دانش آموزان علي‌رغم تلاشي كه در مسائل تحصيلي نشان مي‌دهند نتايج ضعيفي بگيرند. همچنين با توجه به اينكه فرزند شما بخش قابل‌توجهي از ساعات شبانه‌روز خود را در مدرسه مي‌گذراند بهتر است براي رفع استرس تحصيلي در او اقدام كنيد.

تغييرات بزرگ در زندگي

ايجاد تغييرات جدي در زندگي كودك مثل تغيير محل زندگي، تولد خواهر يا برادر كوچك‌تر، طلاق و يا فوت يكي از اعضاي خانواده مي‌تواند باعث ايجاد استرس در كودك شود. اگر چنين تغييراتي در زندگي فرزند شما پيش آمده بهتر است از يك روانشناس براي كنار آمدن بهتر و سريع‌تر فرزندتان با اين موضوع كمك بگيريد.

آزار و اذيت از دلايل استرس در كودكان

ضعف توانايي‌هاي كودك براي دفاع از خود گاهي باعث مي‌شود كه ديگران آن‌ها را مورد آزار و اذيت قرار دهند. اين آزار و اذيت‌ها مي‌تواند از زورگويي‌هاي كودكان بزرگ‌تر تا سوءاستفاده‌هاي جنسي را شامل بشود. معمولاً ترس از منابع قدرت و آزارگران باعث مي‌شود كه كودك راجع به اين مسئله با والدين صحبت نكند. شما مي‌توانيد با مشاهده نشانه‌هايي مثل بي‌ميلي به ديدن برخي از آشنايان يا تشديد اضطراب در برخي از موقعيت‌ها متوجه دليل ناراحتي فرزندتان شويد.

محيط نامناسب خانه

در شرايطي كه محيط زندگي كودك وضعيت مناسبي نداشته باشد آن‌ها معمولاً از حضور در خانه دچار اضطراب مي‌شوند. دعوا و اختلاف ميان والدين، بدرفتاري با كودك يا وجود بحران‌هاي جدي در خانواده مثل بيماري يا مشكلات مالي مي‌تواند باعث ايجاد فشار رواني در كودك شود.

فيلم‌ها يا كتاب‌هاي ترسناك از دلايل استرس در كودكان

توانايي كودك در تشخيص واقعيت از خيال معمولاً ضعيف‌تر از بزرگسالان است به همين خاطر با مشاهده فيلم‌هاي ترسناك و يا شنيدن داستان‌هاي وحشت‌آور ممكن است دچار استرس شوند.

راه‌هاي مقابله با نشانه هاي استرس در كودكان

متخصصان معتقدند كه ادامه پيدا كردن استرس، مشكلات جدي براي سلامتي جسم و روان فرد به دنبال خواهد داشت. به همين خاطر كاهش فشار رواني و اقدام براي درمان آن اهميت بسياري دارد. اگر فرزند شما دچار استرس شده بهتر است با كمك گرفتن از يك مشاور مطمئن به او در بهبود اين شرايط كمك كنيد. در ادامه به برخي از راهكارهايي كه براي كاهش استرس فرزندتان مي‌توانيد انجام دهيد اشاره خواهيم كرد. 

صحبت كردن راجع به دلايل نگراني

اگر نشانه‌هاي استرس را در فرزندتان مشاهده كرده‌ايد سعي كنيد راجع به دلايل آن با وي صحبت كنيد. احتمال دارد كودك شما از صحبت كردن مستقيم راجع به دلايل نگراني خود طفره برود و يا حتي خودش هم به‌درستي نتواند علت مشكلات را تشخيص دهد. روانشناسان در اين شرايط مي‌توانند با كمك گرفتن از تكنيك‌هايي مثل بازي‌درماني و تفسير نقاشي اطلاعات مفيدي در اين زمينه به شما بدهند. در هرصورت آنچه در صحبت كردن با فرزندتان بايد به آن توجه داشته باشيد اين است كه تا حد ممكن با لحني حمايتي و دوستانه با كودك صحبت كنيد و به او نشان دهيد كه همواره براي كمك كردن به او آماده‌ايد. تا جاي ممكن سعي كنيد از بي اهميت نشان دادن دلايل نگراني او خودداري كنيد و با فرزندتان همدلي نشان دهيد.

افزايش فعاليت‌هاي بدني

ورزش كردن و يا هر فعاليت سازنده ديگري مثل كارهاي هنري مي‌تواند باعث كاهش اضطراب در كودك شما بشود. با چنين برنامه‌هايي براي كودك به بهبود تدريجي شرايط كمك كنيد.

از يك متخصص كمك بگيريد

روانشناسان كودك مي‌توانند اقدامات مفيدي براي كاهش استرس در كودكان انجام دهند. اگر شدت استرس در فرزندتان بيش از حالت طبيعي است و يا براي مدت نسبتاً طولاني استرس در او باقي مانده بهتر است از يك متخصص در اين زمينه كمك بگيريد. مشاورين با استفاده از تكنيك‌هاي بازي‌درماني يا نقاشي مي‌توانند دلايل ناراحتي كودك را پيدا كرده و با همين روش‌ها نيز به درمان استرس بپردازند.

ضعف مهارت‌هايي مثل تفكر منطقي يا حل مسئله در كودكان مي‌تواند باعث ايجاد استرس در آن‌ها شود. اگر روانشناسان تشخيص دهند كه اين مسائل در ايجاد استرس كودك نقش دارد مي‌توانند از طريق آموزش اين مهارت‌ها، به كودك در مديريت بهتر مشكلات به او  كمك كنند.

يكي ديگر از فوايد مراجعه به متخصصان روانشناسي كودك، اين‌است كه آن‌ها نكات مناسبي را در زمينه تربيت فرزندتان به شما آموزش مي‌دهند. گاهي اوقات رفتارهايي مثل داشتن انتظارات بيش از حد از كودك يا مجبور كردن او براي انجام كارهايي كه دوست ندارد باعث اضطراب مي‌شوند. روانشناسان با آگاهي بخشي به والدين راجع به رفتارهاي اشتباهشان در اين زمينه قدم‌هاي مطلوبي برمي‌دارند.

براي دريافت مشاوره در زمينه استرس در كودكان مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

سؤالات متداول

چطور به كاهش نشانه‌هاي استرس در كودكم كمك كنم؟

در شرايطي كه نشانه‌هاي استرس در فرزندتان تشديد شده‌اند بهتر است از پرسيدن دليل استرس يا كوچك شمردن نگراني‌هايش خودداري كنيد و تنها سعي كنيد با گفتن جملات دلگرم كننده به او آرامش دهيد. وقتي فرزندتان آرام شد مي‌توانيد راجع به مشكلي كه دارد با او صحبت كنيد و يا از يك مشاور كودك كمك بگيريد.

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1402/2/25  ] [ ۱۹ ] [ newmiind ] [ ]

علائم استرس ازجمله مواردي هستند كه تمامي افراد در طول زندگي حداقل يك‌بار آن‌ها را تجربه كرده كرده‌اند. اگرچه نشانه هاي استرس مواردي هستند كه اكثر افراد با آن آشنايي دارند اما بااين‌حال استرس مي‌تواند نشانه‌هايي داشته باشد كه شايد كمتر كسي آن‌ها را در گروه علائم استرس قرار دهد. استرس پاسخ طبيعي بدن به شرايط ناگوار است كه ميزان طبيعي آن به رشد و پيشرفت و بقاي فرد كمك مي‌كند اما در صورتي كه بيش از حد طبيعي باشد، مشكلات جدي را با خود به همراه مي‌آورد. با توجه به تأثير منفي استرس بر سلامت جسمي و روحي فرد، بهتر است كه با نشانه‌ها و راه‌هاي كنترل آن آشنا باشيد. در ادامه مقاله به بررسي كامل علائم استرس مي‌پردازيم. براي دريافت مشاوره استرس كليك كنيد.

منبع: علائم استرس

استرس چيست ؟

استرس يا تنيدگي به شرايطي گفته مي‌شود كه فرد به دليل بروز يك عامل نگران‌كننده دچار اضطراب مي‌شود. اگرچه نشانه هاي اضطراب و استرس تقريباً با يكديگر مشابه هستند و فرد در شرايط استرس نيز نشانه‌هاي اضطرابي مثل افزايش ضربان قلب، لرزيدن دست‌ها و دشواري تنفس را تجربه مي‌كند اما اين دو حالت در منشأ و عامل ايجاد با يكديگر تفاوت اساسي دارند. استرس به شرايطي گفته مي‌شود كه فرد به دليل وجود يك مانع جدي يا نگراني از بابت يك مسئله دچار مشكل شده باشد. اما اضطراب شرايطي است كه دليل نگراني فرد در محيط اطراف به‌خوبي قابل‌تشخيص نيست. درواقع اضطراب بيش از آنكه زاييده مشكلي در محيط اطراف باشد به‌عنوان يك فكر منفي يا اشتباه در فرد شناخته مي‌شود.

بيشتر بخوانيد : كنترل استرس

استرس علاوه بر نكات منفي كه به همراه دارد نتايج مثبتي را نيز مي‌تواند در زندگي فرد ايجاد كند. روانشناسان معتقدند وجود حدي از استرس باعث خواهد شد كه فرد براي رفع موانع و بهبود شرايط تلاش كند اما درصورتي‌كه استرس به‌صورت مزمن در زندگي فرد وجود داشته باشد يا درصورتي‌كه شدت آن بيش‌ازحد قابل‌كنترل باشد احتمال بروز آسيب‌هاي جسمي و روحي را افزايش مي‌دهد.

علائم استرس

استرس با احساس ترس شباهت هاي زيادي دارد. اما هر دوي آن‌ها لازمه حيات نوع بشر هستند. شما از كودكي استرس را احساس مي‌كنيد و به مرور ياد مي‌گيريد كه در مقابل علائم استرس چه پاسخي بدهيد. پس استرس به خودي خود خطرناك يا بد نيست و شما هنگام مواجهه با عوامل مختلف احساسات زير را تجربه مي‌كنيد.

تپش قلب

عرق كردن كف دست ها

احساس آمادگي براي فرار از موقعيت

دل مشغولي و افكار منفي

پرخوري يا بي اشتهايي

پرخاشگر شدن

حساس شدن

بي قراري و ناتواني در كنترل احساسات

بالا رفتن گردش خون

و ….

علائم استرس شديد

همان‌طور كه گفته شد بسياري از علائم استرس و اضطراب با يكديگر مشابه هستند. به همين خاطر همه ما با بسياري از اين علائم آشنايي كامل داريم. بااين‌حال درصورتي‌كه احساس مي‌كنيد نشانه هاي استرس در شما يا فردي از نزديكان وجود دارد و با گذشت زمان بهبود پيدا نكرده يا از ميزان آن كاسته نشده، بهتر است دراين‌باره از يك روانشناس كمك بگيريد. به‌طوركلي نشانه هاي استرس شديد در چهار جنبه شرايط فيزيولوژيك، رفتاري، هيجانات و شناخت‌ها يا افكار فرد قابل‌بررسي است.

1. نشانه هاي فيزيولوژيك استرس

وجود نشانه‌هايي همچون افزايش ضربان قلب و فشارخون، تپش قلب، افزايش تعداد تنفس، عرق كردن كف دست‌ها و احساس دفع ادرار ازجمله نشانه هاي فيزيولوژيك استرس هستند. در كنار اين علائم ممكن است بروز بيماري‌هايي همچون سردردهاي عصبي، احساس تهوع و استفراغ، آلرژي‌هاي شديد و تنگي نفس را ازجمله بيماري‌هايي دانست كه به سبب بالا بودن دائم استرس در فرد ايجاد مي‌شود.

بيشتر بخوانيد : اختلالات اضطرابي

2. علائم و نشانه هاي هيجاني استرس

ازجمله نشانه هاي هيجاني استرس مي‌توان به احساس دلشوره و نگراني از بروز مشكل جدي اشاره كرد. بسياري از افراد ممكن است در اين شرايط و براي بيان حالت هيجاني خود بگويند كه احساس اضطراب مي‌كنند. هر آنچه كه شما به‌عنوان احساس اضطراب مي‌شناسيد مي‌تواند در اين قسمت قرار بگيرد.

3. نشانه هاي رفتاري استرس

استرس معمولاً باعث بروز رفتارهاي خاصي در فرد مي‌شود كه ازجمله آن‌ها مي‌توان به تكان دادن دست‌وپا، جويدن ناخن، جمع‌كردن دست‌ها روي‌هم و همين‌طور گوشه‌گيري و عدم تمايل به صحبت با ديگران نيز اشاره كرد. تغيير در اشتها به‌صورت كم يا زياد شدن و يا تغيير الگوي خواب نيز مي‌توانند ازجمله علائم استرس باشند. حتي ممكن است برخي افراد پرخاشگري و بدرفتاري با ديگران را در شرايط پراسترس از خود نشان دهند.

4. نشانه‌هاي شناختي

نشانه‌هاي شناختي به معناي افكار و باورهاي فرد هستند و تغييرات افكار فرد را مي‌توان يكي از علائم استرس در نظر گرفت. معمولاً در شرايط استرس افراد احساس مي‌كنند كه خطري آن‌ها را تهديد مي‌كند و توانايي مقابله با اين شرايط را ندارند. همچنين ضعف در تمركز و يا توجه بيش‌ازحد و افراطي به موضوعي كه باعث استرس فرد شده است، ازجمله نشانه‌هاي شناختي استرس هستند.

بيشتر بخوانيد : عوارض استرس

چرا بايد به علائم استرس توجه داشته باشيم؟

پس از صحبت كردن راجع به انواع علائم استرس بايد به اين سؤال پاسخ دهيم كه توجه به اين نشانه‌ها چه اهميتي دارد و چرا گفته مي‌شود كه بايد براي درمان آن اقدام شود.

نخستين پاسخي كه مي‌توان براي اين پرسش در نظر گرفت اين است كه در شرايط استرس توانايي فرد براي فعاليت در محيط يا انجام تكاليف تحصيلي كاهش پيدا مي‌كند و به همين خاطر ممكن است آن‌ها نتوانند در برخي از موقعيت‌ها از تمامي توانايي‌هاي خود استفاده كنند.

استرس مي‌تواند تأثيرات نامطلوب بسياري در سلامت جسم و روان فرد باقي بگذارد. براي مثال ابتلا به بيماري‌هايي مثل فشارخون بالا، سكته‌هاي قلبي و مغزي، زخم معده يا بسياري از مشكلات ديگر در اثر استرس به وجود آمده و يا استرس باعث وخامت بيشتر اين شرايط مي‌شود. يكي ديگر از آسيب‌هاي جسمي استرس براي فرد اين است كه باعث تضعيف سيستم ايمني بدن شده و احتمال ابتلا به بيماري‌هاي خود ايمني را افزايش مي‌دهد.

علاوه بر هر آنچه در ارتباط با استرس گفته شد بايد به اين موضوع نيز اشاره كنيم كه استرس يك هيجان منفي است و غالباً باعث آزار و ناراحتي فرد مي‌شود. با توجه به تمامي اين دلايل بهتر است براي درمان نشانه‌ها و علائم استرس هرچه سريع‌تر اقدام شود. براي شروع درمان استرس شديد كليك كنيد.

براي دريافت مشاوره در زمينه استرس و اختلالات مرتبط مي‌توانيد در ساعت از روز براي مشاوره تلفني از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو تماس حاصل نماييد.

 

سؤالات متداول

مهم‌ترين علائم استرس كدامند؟

افزايش ضربان قلب، عرق كردن كف دست‌ها، احساس تنگي نفس، جويدن ناخن‌ها و يا تكان دادن دست‌وپا ازجمله علائم استرس هستند. علاوه بر اين ضعف در تمركز و حافظه نيز مي‌تواند از نشانه‌هاي بروز استرس باشد.

آيا ممكن است استرس هيچ نشانه اي نداشته باشد؟

استرس قطعاً نشانه‌هايي را به همراه خواهد داشت اما ممكن است برخي از آن‌ها همچون جويدن ناخن مشهود و قابل‌مشاهده باشند و برخي ديگر مانند بالا رفتن فشارخون چندان خود را نشان ندهد. البته پيروان مكتب روانكاوي معتقدند در شرايطي كه شدت استرس و اضطراب فرد بسيار زياد باشد احتمال دارد كه او در ضمير هشيار هيچ احساسي نداشته باشد.

براي عضويت در اينستاگرام (ذهن نو) كليك كنيد

آخرين تحقيقات علمي روانشناسي

 

ورود به صفحه

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران از طريق تلفن ثابت در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

سراسر كشور :9099070354

 

جهت مشاوره تلفني با موبايل و رزرو وقت حضوري

شماره تماس با موبايل : 02191002360

منبع: علائم استرس

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/6/3  ] [ ۰۴ ] [ newmiind ] [ ]

علائم استرس ازجمله مواردي هستند كه تمامي افراد در طول زندگي حداقل يك‌بار آن‌ها را تجربه كرده كرده‌اند. اگرچه اين علائم مواردي هستند كه اكثر افراد با آن آشنايي دارند اما بااين‌حال استرس مي‌تواند نشانه‌هايي داشته باشد كه شايد كمتر كسي آن‌ها را در گروه علائم استرس قرار دهد. استرس پاسخ طبيعي بدن به شرايط ناگوار است كه ميزان طبيعي آن به رشد و پيشرفت و بقاي فرد كمك مي‌كند اما در صورتي كه بيش از حد طبيعي باشد، مشكلات جدي را با خود به همراه مي‌آورد. با توجه به تأثير منفي استرس بر سلامت جسمي و روحي فرد، بهتر است كه با نشانه‌ها و راه‌هاي كنترل آن آشنا باشيد. در ادامه مقاله به بررسي كامل علائم استرس مي‌پردازيم.

منبع :

علائم استرس

نشانه هاي فيزيكي و رواني استرس

مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو خدمات 

 

مركز مشاوره ذهن نو برترين مركز مشاوره روانشناسي در زمينه هاي مختلف روانشناسي از جمله مشاوره خانواده، ازدواج، كودك، طلاق، خيانت، نوجوان، بلوغ، جنسي و سكس تراپي ، ترك اعتياد، اختلات رواني و شخصيت و ... مي باشد.

 

مشاوره تلفني - مشاوره تلفني خانواده - مشاوره تلفني ازدواج - مشاوره تلفني خيانت - مشاوره تلفني كودك - مشاوره تلفني جنسي - مشاوره تلفني ترك اعتياد - مشاوره شغلي تلفني - مشاوره تلفني تحصيلي - مشاوره حضوري - مشاوره خانواده - مشاوره ازدواج - مشاوره خيانت - مشاوره كودك - مشاوره جنسي - مشاوره ترك اعتياد - مشاوره شغليمشاوره تحصيلي

از جمله مهمترين موضوعاتي كه شما بايد بر روي آن ها 

ترك ترياك - ترك متادون - ماده مخدر گل - ترك ترامادول - تربيت كودك - تست اعتياد - ترك اعتياد - درمان استرس - درمان اضطراب - درمان افسردگي - علائم افسردگي - روانشناسي كودك - ملاك انتخاب همسر 

 

 

 

استرس چيست و چه تفاوتي با اضطراب دارد؟

استرس يا تنيدگي به شرايطي گفته مي‌شود كه فرد به دليل بروز يك عامل نگران‌كننده دچار اضطراب مي‌شود. اگرچه نشانه‌هاي اضطراب و استرس تقريباً با يكديگر مشابه هستند و فرد در شرايط استرس نيز نشانه‌هاي اضطرابي مثل افزايش ضربان قلب، لرزيدن دست‌ها و دشواري تنفس را تجربه مي‌كند اما اين دو حالت در منشأ و عامل ايجاد با يكديگر تفاوت اساسي دارند. استرس به شرايطي گفته مي‌شود كه فرد به دليل وجود يك مانع جدي يا نگراني از بابت يك مسئله دچار مشكل شده باشد. اما اضطراب شرايطي است كه دليل نگراني فرد در محيط اطراف به‌خوبي قابل‌تشخيص نيست. درواقع اضطراب بيش از آنكه زاييده مشكلي در محيط اطراف باشد به‌عنوان يك فكر منفي يا اشتباه در فرد شناخته مي‌شود.

استرس علاوه بر نكات منفي كه به همراه دارد نتايج مثبتي را نيز مي‌تواند در زندگي فرد ايجاد كند. روانشناسان معتقدند وجود حدي از استرس باعث خواهد شد كه فرد براي رفع موانع و بهبود شرايط تلاش كند اما درصورتي‌كه استرس به‌صورت مزمن در زندگي فرد وجود داشته باشد يا درصورتي‌كه شدت آن بيش‌ازحد قابل‌كنترل باشد احتمال بروز آسيب‌هاي جسمي و روحي را افزايش مي‌دهد.

 

تماس با مشاور

نشانه‌ها و علائم استرس

همان‌طور كه گفته شد بسياري از علائم استرس و اضطراب با يكديگر مشابه هستند. به همين خاطر همه ما با بسياري از اين علائم آشنايي كامل داريم. بااين‌حال درصورتي‌كه احساس مي‌كنيد نشانه‌هاي استرس در شما يا فردي از نزديكان وجود دارد و با گذشت زمان بهبود پيدا نكرده يا از ميزان آن كاسته نشده، بهتر است دراين‌باره از يك روانشناس كمك بگيريد. به‌طوركلي نشانه‌هاي استرس در چهار جنبه شرايط فيزيولوژيك، رفتاري، هيجانات و شناخت‌ها يا افكار فرد قابل‌بررسي است:

1. نشانه‌هاي فيزيولوژيك

وجود نشانه‌هايي همچون افزايش ضربان قلب و فشارخون، تپش قلب، افزايش تعداد تنفس، عرق كردن كف دست‌ها و احساس دفع ادرار ازجمله نشانه‌هاي فيزيولوژيك استرس هستند. در كنار اين علائم ممكن است بروز بيماري‌هايي همچون سردردهاي عصبي، احساس تهوع و استفراغ، آلرژي‌هاي شديد و تنگي نفس را ازجمله بيماري‌هايي دانست كه به سبب بالا بودن دائم استرس در فرد ايجاد مي‌شود.

2. علائم استرس | نشانه‌هاي هيجاني

ازجمله نشانه‌هاي هيجاني استرس مي‌توان به احساس دلشوره و نگراني از بروز مشكل جدي اشاره كرد. بسياري از افراد ممكن است در اين شرايط و براي بيان حالت هيجاني خود بگويند كه احساس اضطراب مي‌كنند. هر آنچه كه شما به‌عنوان احساس اضطراب مي‌شناسيد مي‌تواند در اين قسمت قرار بگيرد.

3. نشانه‌هاي رفتاري

استرس معمولاً باعث بروز رفتارهاي خاصي در فرد مي‌شود كه ازجمله آن‌ها مي‌توان به تكان دادن دست‌وپا، جويدن ناخن، جمع‌كردن دست‌ها روي‌هم و همين‌طور گوشه‌گيري و عدم تمايل به صحبت با ديگران نيز اشاره كرد. تغيير در اشتها به‌صورت كم يا زياد شدن و يا تغيير الگوي خواب نيز مي‌توانند ازجمله علائم استرس باشند. حتي ممكن است برخي افراد پرخاشگري و بدرفتاري با ديگران را در شرايط پراسترس از خود نشان دهند.

4. نشانه‌هاي شناختي

نشانه‌هاي شناختي به معناي افكار و باورهاي فرد هستند و تغييرات افكار فرد را مي‌توان يكي از علائم استرس در نظر گرفت. معمولاً در شرايط استرس افراد احساس مي‌كنند كه خطري آن‌ها را تهديد مي‌كند و توانايي مقابله با اين شرايط را ندارند. همچنين ضعف در تمركز و يا توجه بيش‌ازحد و افراطي به موضوعي كه باعث استرس فرد شده است، ازجمله نشانه‌هاي شناختي استرس هستند.

 

چرا بايد به علائم استرس توجه داشته باشيم؟

پس از صحبت كردن راجع به انواع علائم استرس بايد به اين سؤال پاسخ دهيم كه توجه به اين نشانه‌ها چه اهميتي دارد و چرا گفته مي‌شود كه بايد براي درمان آن اقدام شود.

نخستين پاسخي كه مي‌توان براي اين پرسش در نظر گرفت اين است كه در شرايط استرس توانايي فرد براي فعاليت در محيط يا انجام تكاليف تحصيلي كاهش پيدا مي‌كند و به همين خاطر ممكن است آن‌ها نتوانند در برخي از موقعيت‌ها از تمامي توانايي‌هاي خود استفاده كنند.

استرس مي‌تواند تأثيرات نامطلوب بسياري در سلامت جسم و روان فرد باقي بگذارد. براي مثال ابتلا به بيماري‌هايي مثل فشارخون بالا، سكته‌هاي قلبي و مغزي، زخم معده يا بسياري از مشكلات ديگر در اثر استرس به وجود آمده و يا استرس باعث وخامت بيشتر اين شرايط مي‌شود. يكي ديگر از آسيب‌هاي جسمي استرس براي فرد اين است كه باعث تضعيف سيستم ايمني بدن شده و احتمال ابتلا به بيماري‌هاي خود ايمني را افزايش مي‌دهد.

علاوه بر هر آنچه در ارتباط با استرس گفته شد بايد به اين موضوع نيز اشاره كنيم كه استرس يك هيجان منفي است و غالباً باعث آزار و ناراحتي فرد مي‌شود. با توجه به تمامي اين دلايل بهتر است براي درمان نشانه‌ها و علائم استرس هرچه سريع‌تر اقدام شود.

 

سؤالات متداول

1.مهم‌ترين علائم استرس كدامند؟

افزايش ضربان قلب، عرق كردن كف دست‌ها، احساس تنگي نفس، جويدن ناخن‌ها و يا تكان دادن دست‌وپا ازجمله علائم استرس هستند. علاوه بر اين ضعف در تمركز و حافظه نيز مي‌تواند از نشانه‌هاي بروز استرس باشد.

2.آيا ممكن است استرس هيچ نشانه‌اي نداشته باشد؟

استرس قطعاً نشانه‌هايي را به همراه خواهد داشت اما ممكن است برخي از آن‌ها همچون جويدن ناخن مشهود و قابل‌مشاهده باشند و برخي ديگر مانند بالا رفتن فشارخون چندان خود را نشان ندهد. البته پيروان مكتب روانكاوي معتقدند در شرايطي كه شدت استرس و اضطراب فرد بسيار زياد باشد احتمال دارد كه او در ضمير هشيار هيچ احساسي نداشته باشد.

 

براي دريافت مشاوره در زمينه استرس مي‌توانيد با برترين متخصصان در مركز مشاوره روانشناسي ذهن نو تماس بگيريد.

شماره تماس ذهن نو

 

 

منبع : علائم استرس

امتیاز:
بازدید: 17
برچسب:
:
[ 1399/8/24  ] [ ۱۱ ] [ newmiind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
لینک دوستان
  • مشاوره روانشناسی
  • مشاوره روانشناسی ذهن نو
  • ذهن نو
  • تست روانشناسی کیومایند
  • کلینیک تخصصی کودک
  • سن استعدادیابی کودک
  • استعدادیابی کودک دو ساله
  • استعدادیابی کودک سه ساله
  • استعدادیابی کودک چهار ساله
  • استعدادیابی کودک تهران
  • آموزش سکس
  • قرص تاخیری
  • علائم اعتیاد
  • مشاوره آنلاین روانشناسی
  • مشاوره تلفنی
  • مشاوره تلفنی خانواده
  • مشاوره تلفنی ازدواج
  • مشاوره تلفنی خیانت
  • مشاوره تلفنی کودک
  • مشاوره تلفنی جنسی
  • مشاوره تلفنی ترک اعتیاد
  • مشاوره شغلی تلفنی
  • مشاوره تلفنی تحصیلی
  • مشاوره خانواده
  • مشاوره ازدواج
  • مشاوره کودک
  • مشاوره جنسی
  • مشاوره ترک اعتیاد
  • مشاوره شغلی
  • مشاوره تحصیلی
  • ترک اعتیاد
  • ترک متادون
  • ترک ترامادول
  • ترک شیشه
  • ترک شیره
  • ترک حشیش
  • ترک هروئین
  • ترک تریاک
  • ترک ماریجوانا
  • درمان استرس
  • درمان اضطراب
  • علائم اعتیاد به متادون
  • علائم اعتیاد به ترامادول
  • علائم اعتیاد به تریاک
  • علائم اعتیاد به هروئین
  • علائم اعتیاد به شیشه
  • علائم اعتیاد به کوکائین
  • ماریجوانا
  • علائم اعتیاد به حشیش
  • علائم اعتیاد به شیره
  • علائم اعتیاد به کراک
  • قالب وبلاگ
    نظرسنجی
    لینک های تبادلی
    فاقد لینک
    تبادل لینک اتوماتیک
    لینک :
    خبرنامه
    عضویت لغو عضویت
    پيوندهای روزانه
    لينكي ثبت نشده است
    پنل کاربری
    نام کاربری :
    پسورد :
    عضویت
    نام کاربری :
    پسورد :
    تکرار پسورد:
    ایمیل :
    نام اصلی :
    آمار
    امروز : 0
    دیروز : 0
    افراد آنلاین : 2
    همه : 0
    چت باکس
    موضوعات وب
    موضوعي ثبت نشده است
    امکانات وب